Milyen autót vegyek?
2016.08.30.

Összeszedtük a 3 legfontosabb tudnivalót autóvásárláshoz!

Milyen autót vegyek?

Milyen autót vegyek? – hangzik el a kérdés. A hangsúly nem az autó típusán van, hanem a szempontokon, ami alapján kiválasztja azt. Később ezek határozzák meg az autóra fordítandó költségeket, ezért ezeket mindenképpen át kell gondolnia. Olvassa el, az alábbi hasznos tanácsainkat és válassza az Önhöz leginkább passzoló autót.

Mielőtt belemerülne az olvasásba fontos leszögezni, hogy nincs olyan, hogy rossz vagy jó döntés, abban az esetben, ha ismeri a saját igényeit. Autóvásárlás előtt, legyen szó használt, vagy új járműről sokat segít, ha először megismerkedik a különböző gyártmányok típusaival, azok felszereltségével és külsejével. Így képet kap a kínálatról és könnyebben tud majd választani a fontos döntés előtt.

Milyen autót vegyek? – Benzines vagy dízeles? Mi a különbség?

Azt, hogy melyiket válassza, elsősorban az éves futásteljesítmény határozza meg. A dízeles autókat hosszú távú utakon, egyenletes tempóban és leginkább autópályán lehet kihasználni, hiszen a fogyasztásuk így az optimális. Azt is mondhatnánk, hogy évi 20-30.000 kilométer feletti használattól éri meg megvenni őket. Ennek a típusnak, általában magasabbak a javítási költségei, mint egy benzines változatnak, ezért döntés előtt ez sem egy elhanyagolható szempont.

 

Milyen autót vegyek?
Milyen autót vegyen az éves kilométerfutás függvényében

 

A benzines típus előnye, hogy a rövid távú utakat bírja a motor, de az üzemanyag ára viszonylag magasabb. Viszont, ha kevés kilométert tervez megtenni naponta, mindenképp érdemes egy benzinest választani, már csak azért is, mert a dízeles motor a napi 3-4 kilométeres távokat nem nagyon szereti, hiszen rövid utakon nem melegszik be eléggé a motor, és az ilyenkor keletkező koromtól a szűrő is tönkremehet.

A választás nagyon egyszerű. Csak gondolja át alaposan, hogy mire, és mennyit használja a megvenni kívánt járművet és aszerint döntsön. Így megkíméli magát a felesleges pénzkidobástól és idegeskedéstől.

Milyen autót vegyek? – Automata vagy kézi váltósat?

Automata váltót elsősorban a kényelmi szempontok miatt ajánljuk. Dugókban araszolva, nem kell folyton a váltóhoz nyúlnia, és kevesebb dologra kell koncentrálnia vezetés közben. Egy ilyen váltóval ellátott autó fogyasztása 5-10%-al magasabb lehet, és meghibásodás esetén a szerviz költségei is drágábbak, mint egy manuális váltóé, ezért vásárláskor ezekkel a többlet költségekkel számolni kell.

Milyen autót vegyek - 2

Milyen autót vegyen a váltó típusától, és a szerviz költségeitől függően

 

A kézi váltó esetében nem csak a szerviz költségei alacsonyabbak, de maga az autó is. Ez azért van így, mert a manuális váltót technikailag könnyebb kivitelezni és legyártani. Persze mint minden alkatrésznek, ennek a típusnak is vannak hátulütői. A kézi váltót a kuplung működteti és a váltó cseréjekor jó esély van rá, hogy a kuplungot is cserélni kell a kopás miatt.

A váltó kiválasztása megszokás kérdése is lehet. Dönthet aszerint is, hogy bevált-e önnek, amit eddig használt, de ha még kezdő sofőrnek számít, akkor érdemesebb először a megszokottban gondolkodnia, hogy könnyebben belerázódjon a vezetésbe.

Milyen autót vegyek? – Fiatalabbat több kilométerrel, vagy idősebbet kevesebb kilométerrel?

Bármelyik lehetőséget is választja, mindig győződjön meg arról, hogy a kilométeróra állása reális-e, az autó évjáratához képest. Például ne vegyen meg olyan idős autót, ami gyanúsan kevés kilométert futott, hiszen nagy valószínűséggel beakarják csapni. A jó tanácsunk az, hogy csak megbízható kereskedéstől vásároljon, és ne feltétlenül kilométeróra szerint válasszon, hanem a használtautó állapota szerint is.

Fontos, hogy a megvásárolni kívánt jármű jó állapotban legyen. Ha teheti, kérje el a szerviz könyvet és tudakolja meg, hogy az előző tulajdonosok, hogyan használták az autót. Garázsban volt-e vagy szabadban, sokat utaztak vele vagy csak néhány kilométert naponta, stb. Ezek alapján nyugodt szívvel vihet haza bármilyen járművet, hiszen olyat választ, aminek tisztában van az állapotával, legyen az fiatalabb több kilométerrel, vagy idősebb kevesebb kilométerrel.

Kereskedésünkben minden általunk megvásárolt autó kilométeróra állása ellenőrzött, ezért ha nálunk vásárol garantáljuk, hogy az autóban annyi kilométer van, amennyit a kijelző mutat.

Szeretné megtalálni az igényeinek megfelelő autót? Olvassa el az alábbi hasznos tanácsainkat is, amik segítenek Önnek a gyors döntésben!

Külföldi használtautó – A felesleges kockázatok fellegvára

Megbízható autókereskedés

Használtautó választás női szemmel


Legfrissebb videónk
Videók megtekintése

Használtautó hírek
2023-as ünnepi nyitvatartásunk a következő:
Kattintson a részletekért!
Részletek >>
3 dolog, amire érdemes figyelni a téli gumicsere közben!
Az emberek többsége nem szeret karbantartásra és javításra költeni, pedig van néhány...
Részletek >>
Koronavírus tájékoztató
Olvassa el a legfontosabb információkat kereskedésünkkel kapcsolatban!
Részletek >>
Vészhelyzeti nyitvatartás
Kérjük, hogy olvassák el tájékoztatónkat mielőtt eljönnek hozzánk!
Részletek >>
Október 23. és november 1.
Nyitvatartásunkért kattintson!
Részletek >>
2019 augusztus 20. nyitvatartás
Az ünnepnap miatt változik nyitvatartásunk!
Részletek >>

Ügyfélvélemények
S. Bandi
Olyan alacsony törlesztővel vettem autót, amire nem is számítottam.
Részletek >>
Sanyi
Tatabányai lakos vagyok. Sajnos itt nem sikerült eladni az autóm, mert...
Részletek >>
Andris
A neten találtam az Auto-boxot. Kb. 1 hónapig nézegettem a...
Részletek >>
R. Tünde
Hálás vagyok, minden rendben volt, és gyorsan sikerült elintézni mindent
Részletek >>


Személyesen
szeretné kiválasztani használt autóját?
Várjuk telephelyünkön!

Cím | 1185 Budapest, Üllői út 738.
Értékesítés | +36 20 542 97 09
  +36 20 912 79 03
Autófelvásárlás | +36 20 980 50 75
Hitelügyintézés | +36 20 389 01 71
Hétfőtől – Péntekig | 8-18 óra között
Szombaton | 8-14 óra között



Nagyobb méret

Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.